
PI-74-0128 
 
July 30, 1974 
 
Mr. Ray Richardson 
Colorado Public Utilities Commission 
500 Columbine Building 
1845 Sherman Street 
Denver, CO  80203 
 
Dear Mr. Richardson: 
 
This responds to your letter of June 24, 1974, asking, with respect to uprating a pipeline, when an operator must use an 
incremental pressure test procedure and when the operator may use a one-step pressure test under Subpart J. 
 
Subpart K regulates the uprating of pipelines.  Sections 192.555(e) and 192.557(e), as applicable, require any increase in 
the maximum allowable operating pressure to be made in increments, except where a pipeline is uprated under section 
192.555(d) (1).  Section 192.555(d)(1) applies only to steel pipelines and involves uprating to a hoop stress of 30 percent 
or more of SMYS and testing in accordance with Subpart J.  In this subpart, the pressure test required for pipelines 
operated at 30 percent or more of SMYS under section 192.505 is a one-step procedure. 
 
We trust our response is helpful to you. 
 
Sincerely, 
Joseph C. Caldwell        
Director                  
Office of Pipeline Safety 



 

State of Colorado 
The Public Utilities Commission 
500 Columbine Building 
1845 Sherman Street 
Denver, Colorado 80203 
 
June 24, 1974 
 
Mr., J. C. Thomas, P.E. 
Program Manager - Pipeline 
Transportation Safety Institute 
6500 South MacArthur Boulevard 
Oklahoma City, Oklahoma 73125 

Dear Jim: 

I am writing to you instead of the Washington, D.C. OPS office in hopes that I might get a faster answer than I could 
through them. 

I realize you are probably doing a lot of traveling, and you may get this while you are out of town, but I am hopeful we 
can still save some time. Should you not have the time to give me an answer, I know you will forward this to 
Washington, D.C. 

A question has come up in our Colorado field operations regarding "Uprating"-- Subpart K. What we would like to have 
is some sort of definitive statement covering when ,an operator needs to "Uprate" a pipeline by the incremental 
pressure test steps procedure vs. when he can simply one step pressure “Strength Test” under Subpart J. 

We have at least one operator in Colorado who feels that rather than "Uprate" a line under Subpart K, he can merely 
raise the pressure to a predetermined level and hold an eight-hour test on that line for eight hours and then drop his 
MAOP down to whatever percentage the Code allows for that particular strength test. 

The Code does not specifically say in Subparts J and K when either one of these subparts should be applied to an actual 
up rating situation. 

It appears to us that an operator using a simple strength test to up rate a line is taking the easy way out and is not 
actually conforming to the Code's intentions. Any help you can give us will be appreciated. 

Very truly yours, 
THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF COLORADO 
Ray Richardson 
Engineering Analyst 


